skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Čo Pomáha Malým „atopikom“…

Čo pomáha malým „atopikom“…


Čo pomáha malým „atopikom“…

Som matka 8 ročnej dcéry, ktorá od svojich 5-tich mesiacov trpí atopickým ekzémom. Nemala ho len na určitej časti tela, ale po celom tele.  Prešli sme veľmi dlhou a náročnou cestou.   Dcéra sa škrabala, lež nie obyčajne, ale surovo, neľútostne, do krvi až sa jej koža sťahovala. Časom sa jej koža stala rezistentná na kortikoidy. Bolo to veľmi ťažké obdobie, počas ktorého som vyskúšala naozaj všetko.

Minulý rok som sa rozhodla, že sa začnem venovať zdravej výžive. Nerobila som to len povrchne, prostredníctvom internetu, ale študovala som tieto veci na odbornej úrovni.  Dnes som výživová špecialistka, neprestávam sa vzdelávať a dokážem udržať dcérin ekzém na uzde bez liekov.

Koža sa skladá z troch vrstiev – epidermis, dermis a podkožné väzivo.  Je to náš obal.  Jej hlavnou funkciou je nás chrániť  pred vonkajšími vplyvmi.  V posledných rokoch je však  naše životné  prostredie stále viac a viac  znečisťované. Preto, aby naša pokožka dokázala plnohodnotne vykonávať svoju funkciu, potrebuje kvalitnú výživu.  Ak ju nedostane, detoxikačné orgány nestíhajú plniť svoju úlohu a zbavujú sa toxínov cez pokožku. Príčinou vzniku atopického ekzému nemusí byť iba alergia, , ale napríklad aj narušená bariéra kože, alebo ochorenie imunitného systému. Svoju rolu môže zohrať aj dedičnosť. Atopický ekzém je zápalové ochorenie kože.

A čo nám najviac pomohlo v boji s atopickým ekzémom? V prvom rade, sme sa nekúpali každý deň, ale len 2-3krát za týždeň a v ďalšie dni som dcéru poúmyvala. Výborné sú kúpele s dubovou kôrou,  alebo obklady z dubovej kôry prikladané na postihnuté miesta. Odporúčam používať  len prírodnú kozmetiku (mám svoju vlastnú overenú).  Veľmi sa nám osvedčilo natieranie borákovým alebo pupalkovým olejom. Naučila som sa zamiešať špeciálny krém pre atopikov s oxidom zinočnatým. Trochu pupalkového oleja zvyknem pridávať aj do stravy. V zimnom období jej pravidelne dávam vitamín C, vitamín D a probiotiká. Snažím sa vyhýbať sa sladkostiam. Mlieko pije veľmi zriedkavo a keď už, tak kozie – pasterizované. Vajíčka konzumuje prepeličie, vyhýbam sa vyprážaným, mastným, údeným jedlám a potravinám, ktoré podporujú zápal v tele ako napríklad biele pečivo, či nekvalitná čokoláda. Namiesto sladkostí uprednostňujem ovocie, doma pečené celozrnné koláče, pšeno, bulgur,  quinou(tradičná juhoamerická plodina) či  krúpy. V lete nechodíme na verejné kúpaliská, prvú pol hodinku na slnku ju nenatieram krémom, aby si doplnila zásobu vitamínu D a samozrejme nechodíme na slnko v čase obeda. Dávam jej čerešne, čučoriedky, maliny, hrášok, mrkvu, pretože všetky uvedené potraviny majú protizápalový účinok.

Všetko čo dcére kúpim, najprv vyperiem, na konci prania pridám ešte jedno pláchanie, nepoužívam žiadnu aviváž.

Verím, že vám moje rady pomôžu a že vyhrajete boj s touto chorobou, tak ako sa to podarilo nám.

Autorkou článku je Rozália Kováčová, poradca v oblasti zdravej výživy.

 

Back To Top