skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Perfektná Manželka, Matka Aj Milenka

Perfektná manželka, matka aj milenka

„Zo spokojnej mamy čerpá celá rodina. Preto je mama v rodine vždy na prvom mieste. Nie deti. Nie otec. Mama.“
Marek Herman (Český vysokoškolský pedagóg a lektor so špecializáciou na deti do 6 rokov).
Za posledné štyri roky som prešla extrémnym výcvikom – okrem zázračného zvládnutia nástupu do práce, po komplikovaných operáciach zvládam dva tajfúny dvadsaťštyri hodín denne. Približne tri roky ma budili osem až desaťkrát za noc, čo vo výcviku nemá ani elitný vojak. Zvládam viac funkcií súčasne – som upratovačka, kuchárka, opatrovateľka, manželka. Zvládam logistiku, plánujem stretnutia, riešim neplánované situácie. Moja miera hranice stresu je na vysokej úrovni – zatiaľ sme v rodine všetci prežili. Problémy musím riešiť okamžite, rozhodujem sa rýchlo, efektívne, bez váhania, a to všetko pod tlakom a stresom detského plaču, hystérie a vzdoru. Pri tom sa vzdelávam, chodím na tréningy, podnikám a rada pomáham ľuďom. Na tieto pozitíva som primerane hrdá, dokonca ich mám uvedené vo svojom životopise.

Ale je to v poriadku?

Pre niektoré ženy áno. Som bývalá workoholička a bolo vynikajúce, keď som mohla riešiť aj iné veci okrem plienok, mliečka, či hrania sa. Počas materskej dovolenky ma oslovila moja známa, ktorá videla aká som aktívna, s otázkou, či by som nepomohla mamičkám na materskej dovolenke s podnikaním. Mojou úlohou malo byť vydanie e-booku, organizovanie stretnutí a realizácia ďalších úloh.
Moje rozhodnutie znelo – NIE. Prečo? Myslím si, že na dnešné mamičky je obrovský tlak aj bez toho aby podnikali. Pred pôrodom musia okrem iného riešiť nasledujúce otázky:

– Ako zariadiť, aby chodili k tomu najlepšiemu lekárovi?
– Ako zabezpečiť 5D obrázok plodu?
– Premyslieť si, ako bude rodiť, či prirodzene alebo sekciou, pretože ju do toho tlačí lekár.
– Zabezpečiť detskú výbavu tak, aby v nej bolo všetko potrebné a nebolo v nej 70 percent nepotrebných vecičiek.

Po pôrode príde riešenie ďalších problémov:

–  Kojiť, lebo je to zdravé a inn alebo nekojiť?
– Ako zariadiť, aby sa stále usmievala a mala dobrú náladu aj keď unavená, pretože okolie je presvedčené, že inak je tá najhoršia matka na svete, lebo sa bábätku neteší?
–  Ako sa postarať o to, aby dieťa napredovalo podľa tabuliek a noriem?
– Ako zabezpečiť, aby ju nevykoľajili diskusie s ostatnými matkami, ktoré súperia o prestíž, koho dieťa je šikovnejšie a múdrejšie.

– Ako sa postarať o správnu stravu pre dieťa, o najperfektnejšie načasovanie stravovania, prípadne ako sa nedať vyviesť z rovnováhy, keď stretne  tzv. biomatku.
– Ako sa postarať o domácnosť,  manžela, dokonca prispievať do rodinnej kasy aj s nejakým príjmom okrem rodičovského príspevku.

Okolo seba vidíte len vystresované, náladové, netrpezlivé a nešťastné mamičky, nalepené na virtuálny svet mobilov. Čo by pomohlo?

Ženám chýba pozornosť. Najviac chýba ženám pozornosť. Je pekné, že sa okolitý svet točí okolo nového prírastku, ale zabúda sa na hlavnú protagonistku – na ŽENU – MATKU. Vo väčšine prípadov sa tieto ženy nemajú na koho obrátiť s popôrodnou depresiou, ktorá postihuje veľa žien a ktorá by sa mala riešiť už v nemocnici s psychoterapeutom.
Pomohol by úprimný záujem o ženu – matku a úprimná, konkrétna pomoc, aby si mohla oddýchnuť, aby mala chvíľu času aj pre seba. Mnohým mužom dnes chýba zodpovednosť, sú egoistickí a pohodlní. Všetku ťarchu s deťmi, domácnosťou nechávajú na pleciach matky. V mnohých prípadoch nechávajú na žene aj financie. Namiesto toho, aby pomohli žene, sú presvedčení, že môžu sa bez obmedzenia venovať svojmu hobby, môžu ísť na pivo s kamarátmi, dokonca na dovolenky bez rodiny. Vôbec nemyslia na to, že by sa ich žena mala aspoň na chvíľu vymaniť z toho bláznivého kolobehu, v ktorom hrá len rolu matky a slúžky. Pamätám sa na časy, keď otcovia chodili na futbal aj so svojimi deťmi. V nedeľu doobeda odišli na ihrisko, aby mama mohla v pokoji pripravovať nedeľný obed. Teraz stretávam len jedného otca, ktorý to robí. Viem, že sa svet veľmi zmenil, veľa partnerov žije bez záväzkov, ľudia si prestali vážiť rodinné väzby a som presvedčená o tom, že najviac na to doplatili ženy.

Ženy sú ako motory

My ženy sme ako motory v autách, ako stimulátory pri raste rastlín. Dokážeme zmeniť mnoho vecí a podržať rodinu. Ba dokážeme zmeniť aj správanie našich partnerov k neuvereniu. Ako?

– Dovoľme našim mužom, aby nám dvorili.
– Dajme im najavo, že od nich očakávame, že sú naši gentlmani.
– Požiadajme našich mužov o pomoc s deťmi a s domácimi prácami.
– Dovoľme našim partnerom, aby boli hrdí a my tiež, že dokážu finančne zabezpečiť svoju rodinu.
– Prestaňme mať pocit hanby a menejcennosti za to, že nezarábame.

Myslime na to, že robíme tú najúžasnejšiu, najzodpovednejšiu a najťažšiu prácu dvadsaťštyri hodín denne. Buďme hrdé matky, tie najlepšie matky, pretože každá z nás je pre svoje dieťa tá najlepšia.

Buďme kráľovné. Keď budete kráčať ulicou, zamyslite sa nad tým, ako kráčate, aké myšlienky vám víria v hlave. Začnite si hovoriť, som KRÁĽOVNÁ… som KRÁĽOVNÁ…som KRÁĽOVNÁ…Neskôr môžete pridať aj som krásna, štíhla, úspešná, obľúbená kráľovná. Hovorte si to neustále a všimnite si, že nastanú zmeny. Robte tak pár dní, týždeň, tri týždne a zažijete zázrak. Stanú sa z vás kráľovné, ktoré si zaslúžia všetko, po čom túžia, kráľovné, ktoré zistia, vo svojej podstate vždy boli kráľovné, len akosi na to zabudli pri toľkých povinnostiach a nepozornosti okolia. Želám vám krásnu premenu, želám vám žiariaci a spokojný úsmev na tvári, aké majú kráľovné. Budeme radi ak sa s nami podelíte snami o vaše premeny a zážitky. Budeme sa tešiť z každého vášho ohlasu.

Autorkou článku je coach Eleonóra Mišovichová Pónyová, zakladateľka stránky Zázračný svet, na sociálnej sieti ju nájdete ako Zázračný Svet Eli, terapeutka, realitná maklérka, podnikateľka s kozmetikou, a wellness prípravkami a odborník na výživové doplnky. To je všetko naozaj ona.

Eli Misovich

Eleonóra Mišovichová - koučka, podnikateľka. Do roku 2013 pracovala vo finančnej sfére. Pozitívne myslenie a psychológia ju však už priťahovali a patrilo to medzi jej hobby. Je viacnásobnou absolventkou terapie Cesta a pokročilé nástroje, Manifestácia hojnosti, Uzdravenie vedomou komunikáciou a Cesta pre deti. Uchvátila ju nielen oblasť duševnej rovnováhy, ale aj ľudská myseľ. Práve preto využíva techniky dianetiky a NLP(neurolingvistické programovanie ako aj metódu pre deti - Boldogságóra, kde je taktiež medzinárodnou certifikovanou trénerkou. Vo voľnom čase sa venuje svojim dvom dcérkam a sebavzdelávaniu. Do budúcna má v pláne viac pomáhať ľuďom práve metódami, ktoré osvojila koučovaním.

Back To Top