skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Súrodenecká žiarlivosť

Súrodenecká žiarlivosť

Súrodenecká žiarlivosť sa definuje ako forma úzkosti, ktorá vzniká z neistoty a strachu dieťaťa, že stratí rodičov. Istá miera žiarlivosti je prítomná v každom súrodeneckom vzťahu. To však neznamená, že vy ako rodičia nemáte žiadne možnosti ako znižovať jej intenzitu alebo frekvenciu.

„Odkedy sa nám narodil Paťko, Karolínka sa zmenila. Nemôžeme ju nechať s bábätkom, lebo mu berie perinku, schováva cumeľ, a pár krát ho už aj buchla. Malý sa nemôže dotknúť ničoho, čo patrí Karolínke. Vedela sa sama obliecť, najesť, aj sa zahrať, ale teraz chce, aby sme všetko robili za ňu. Dokonca sa začala pocikávať“ – zdôverila sa mama 3 ročnej Karolínky, a 4 mesačného Paťka.

Čo môžete robiť, keď máte bábätko v rodine?

 – venujte dostatok času a prejavujte úprimný záujem aj o vaše staršie dieťa,
– nepreťažujte ho povinnosťami okolo bábätka, ale spontánne ho zapájajte a využívajte chvíle, kedy vaše staršie dieťa samé od seba chce byť nápomocné. Všímajte si, ak urobí niečo pekné pre bábätko: Všimla som si, že si zakryl Maťka, keď sa odkryl v kočíku.
–  ak ste vytvorili spoločný rituál (pravidelne sa opakujúcu činnosť vyhradenú len pre vás dvoch) s vaším starším dieťaťom ešte pred narodením bábätka, tak to máte o čosi ľahšie a môžete v ňom pokračovať. Takto vaše staršie dieťa cíti, že on, aj tento spoločný čas je pre vás cenný.
–  ak máte pocit, že vášmu staršiemu dieťaťu ste venovali naozaj málo času a neprejavili dosť záujmu, nebojte sa ospravedlniť a snažte sa to napraviť. Nikdy však nesľubujte to, čo neviete dodržať.
– uznajte to, že vaše dieťa sa môže hnevať na svojho súrodenca. Nekarhajte ho za to, ale vyjadrite porozumenie. To neznamená, že súhlasíte s jeho správaním (napríklad, že berie mladšiemu hračky), ale chápete to. V pozadí tohto správania je to, že sa bojí, že vás stratí, že ho vymeníte, že ho dáte preč, že ho už nemáte radi, že máte radšej mladšieho súrodenca.

Čo môžete robiť, ak máte staršie deti?

– trávte spolu pravidelne (aspoň raz týždenne) čas s každým vašim dieťaťom, kedy ste spolu len vy dvaja – a máte vypnutý mobil, o bábätko sa postará tatino, alebo starý rodičia, a nebeží v pozadí telka. Týmto pridáte vášmu spoločnému času vysokú hodnotu. Môžete sa spolu hrať, túliť sa, variť spolu len tak pre zábavu, veľa sa rozprávať alebo leňošiť.
– nečakajte od vášho staršieho dieťaťa, že bude zodpovednejšie a rozumnejšie. Dieťa v každom veku potrebuje mať dovolené správať sa ako dieťa. Nečakajte od neho viac, ako aktuálne dokáže splniť. Prijmite to, že napríklad práve teraz vám nechce pomáhať s plienkami, alebo že bude zakaždým ticho sa hrať, kým jeho mladší súrodenec spí, alebo že sa vždy podelí o svoje hračky.
– nezabudnite zdôrazniť každému dieťaťu osobitne ako veľmi ho milujete a aká ste šťastná/ý, že ste jeho mama/otec.
– vyhýbajte sa ich vzájomnému porovnávaniu, nakoľko to vzbudzuje len zlosť a vyššiu žiarlivosť.
– všímajte si, keď spolupracujú.

Nezabúdajte, že každé dieťa vás potrebuje bez ohľadu na jeho vek. Potrebuje cítiť, že je milované, dôležité a chcete s ním tráviť čas osobitne. Viac tipov si môžete čítať v nasledujúcom článku série Všetko, čo potrebujete vedieť o súrodencoch.

Érsek Silvia

Érsek Silvia

Detská psychologička, hrová terapeutka, autorka projektu Na káve so psychologičkou.Svoje štúdium psychológie ukončila v roku 2010 na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Svoje skúsenosti získavala v Centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Nových Zámkoch, neskôr v Bratislave, a v Plamienok n. o. ako dobrovoľníčka. Jej snom bolo zúčastniť sa výcviku v Terapii hrou, ktorý sa jej splnil pred rokom. Naďalej spolupracuje s Inštitútom Terapie Hrou. Momentálne vedie projekt Na káve so psychologičkou, ktorého zámerom je priniesť psychológiu medzi ľudí, odbúravať mýty a predsudky a zameriavať pozornosť na predchádzanie problémov. Okrem psychológie buduje svoju sieť e-shopov v spolupráci s jednou špičkovou anti-agingovou spoločnosťou. Už odmalička snívala o tom, že bude ľuďom pomáhať, teraz má na to všetky nástroje.

Back To Top