skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Téma Vianoce – Spomaľte – Odporúča Kouč Eli Mišovichová

Téma Vianoce – Spomaľte – odporúča kouč Eli Mišovichová

  V dnešnom rozbehanom svete nie je pomaly nik okrem našich blízkych, ktorí by chceli, aby sme spomalili. Zo všetkých strán na nás tlačia, či je to práca, nejaké spoločenské očakávania, reklamy , alebo len náš pocit, že všetko musíme postíhať.

Práve teraz v čase Vianoc to vnímam najviac. Treba ozdobiť byt, nakúpiť, zohnať stromček a o honbe za darčekmi ani nehovorím. Namiesto toho, aby sme si toto obdobie užívali, ženieme sa za nezmyselnými nárokmi , ktoré sme si mi samy vytvorili v hlave.

Áno , naše deti sa tešia darčekom, hračkám. Ale videli ste už dieťa, ktoré sa tešilo z toho, že je dokonale upratané, navarené pár druhov jedál, že sú umyté okná, alebo že to stolovanie je lepšie než v Hiltone? Nie, a popravde, neteší to ani mňa a kopu iných dospelých.

Vaši rodičia sa tešia , že prídete domov a dáte im kus zo svojho času. Netreba im ani darčeky, ako vždy hovorievajú – čo potrebujú to majú. Ale predsa sa nájde niečo čo potrebujú aj oni – a to je naša pozornosť, láska a nehraný záujem o nich. Čas letí, ani neviem ako preleteli roky od momentu ako som sa zoznámila s mojim manželom.

Ale za tie roky som sa  naučila niečo veľmi cenné – spomaliť. Prechádzať sa len tak po ulici, lúke alebo lese  a vychutnávať si čerstvý vzduch, vôňu prírody, započúvať sa do zvukov , alebo v meste úplne vypnúť svoj sluch a načúvať vlastnému vnútru.Je to nádherné a oslobodzujúce nebiť otrokom času, ale voľne dýchať , užívať si a vnímať život okolo nás.

Ako však spomaliť?

  1. Naučte sa plánovať – začnite vždy dôležitými vecami – dajte si však limit – 3 až 5 vecí na deň.
  2. Naučte sa hovoriť nie – nielen iným – v prípade nutnosti aj sebe
  3. Vždy keď budete mať pocit, že niečo musíte urobiť – zastavte sa a dajte si otázku – je to fakt nutné/dôležité?
  4. Veci ako upratovanie a podobne robte len pre svoj dobrý pocit, nie kvôli kvóte dokonalosti.
  5. Robte veci čo vás bavia – týka sa to súkromia , ale aj práce. Ak robíte čo nemáte radi, šťastie nikdy nedosiahnete.
  6. Dýchajte pomalšie a prispôsobte tomu aj vašu chôdzu. Uvidíte svet z inej perspektívy….a uvidíte to množstvo ubehaných ponáhľajúcich ľudí.
  7. Nebojte sa usmievať a ísť vyrovnane
  8. Ak máte vo vašom okolí vystresovaného človeka….doma jednoducho choďte k nemu a objímte ho…..tým ho spomalíte. V práci mu ponúknite čaj a stoličku – najlepšie čo najďalej od PC či od iného prac. Nástroja – poprípade ak je to možné choďte na kávu mimo pracoviska. Hlavne ponúknite mu čas kt bude len jeho a vy ho budete počúvať.

Zapamätajte si – nikdy nič vám ešte neušlo (možno okrem autobusu J ) . Všetko na vás počká – či sú to domáce práce, pracovné povinnosti alebo nákup.

Čím menej budete stresovať, tým ľahšie Vám všetko pôjde.

Rada na záver:

Urobte si teplý čaj….sadnite si k oknu a pozorujte svoje okolie…..či už prírodu, alebo bytovky okolo vás. Spomaľte svoje dýchanie a po čase sa spomalia aj vaše oči a zistíte, že už tak rýchlo nehľadáte objekt na čo máte pozerať. Čím dlhšie to vydržíte, tým viac budete cítiť ako by sa čas spomľoval. V prípade ak zájdete do úplného pocitu pohody, môžete skúsiť zatvoriť si aj oči a vnímať to ticho okolo vás.

Ticho nebude jedine vo vašej hlave – neskrotné myšlienky vám budú behať a napadne vám 100 vecí naraz. Nezúfajte, cvičením sa dá dosiahnuť aj stav úplného ticha aj v myšlienkach.

Eli Mišovichová, coach

Zdroj: http://zazracnysvet.simplesite.com/436271164?fbclid=IwAR2uh7NaN9wQf0G1hZaSICxFZSe7L0Vz0ff0G4FfEv41jxtQDTOG2nSNiGY

Eli Misovich

Eleonóra Mišovichová - koučka, podnikateľka. Do roku 2013 pracovala vo finančnej sfére. Pozitívne myslenie a psychológia ju však už priťahovali a patrilo to medzi jej hobby. Je viacnásobnou absolventkou terapie Cesta a pokročilé nástroje, Manifestácia hojnosti, Uzdravenie vedomou komunikáciou a Cesta pre deti. Uchvátila ju nielen oblasť duševnej rovnováhy, ale aj ľudská myseľ. Práve preto využíva techniky dianetiky a NLP(neurolingvistické programovanie ako aj metódu pre deti - Boldogságóra, kde je taktiež medzinárodnou certifikovanou trénerkou. Vo voľnom čase sa venuje svojim dvom dcérkam a sebavzdelávaniu. Do budúcna má v pláne viac pomáhať ľuďom práve metódami, ktoré osvojila koučovaním.

Back To Top